Helyszínek

Vasvári Zsinagóga

A Vasvári Pál utcai épületet 1886-ban emelték, a Budapesti Talmud Egylet (Sász Chevra) számára. A Magyar Zsidó Lexikon szerint a zsinagógát, 1929-ben átlagosan százan látogatták. A korai szecesszió stílusjegyeit a neogótikával és neoreneszánsszal ötvöző épület összeköttetésben állt az udvart U alakban körbefogó lakóházzal, ahol a Talmud Egylet tagjai és a zsinagóga rabbijai éltek. 1994-ben a közösség Oberlander Báruch rabbit kérte fel a zsinagóga vezetésére, amely az ő munkája során a magyarországi zsidó reneszánsz egyik központjává vált. A rendszerváltás óta több felújítási munkálat zajlott: 1990-ben átfogó renoválás történt, 2004-ben felújították a padokat, 2011-ben megújult, és díszburkolatot kapott az udvar, valamint belső felújítási munkák keretében korszerűsítették a villanyhálózatot és a mellékhelyiségeket. Az idei Zsinagógák Hete során, újabb felújítási munkálatok után veheti birtokba a helyi közösség a Vasvári Pál utcai Zsinagógát.

1061 Budapest, Vasvári Pál u. 5

Budavári Zsinagóga

A Várnegyedben, a Táncsics Mihály utca 26. szám földszintjén, eredetileg a XIV. század végén alakították ki a zsinagógát, amelyet mintegy 400 év után, 2018. szeptember 6-án avatott újra az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 26.

Zsilip

A Zsilip Kulturális Központ célja – mint ahogy neve, a Zsidó Élmény Lipóciában kifejezésből alkotott mozaikszó is utal rá – a megismerés, a zsidó kultúrához való könnyed kapcsolódás megvalósítása. A központot a teljes megújulást és bővítést követően, 2021-ben, a Zsinagógák Hetében nyitották meg a nagyközönség előtt. Az épület zsinagóga mellett közösségi térként is funkcionál, az elmúlt egy évben több nagy sikerű rendezvénynek, színházi előadásoknak, könyvbemutatóknak, kulturális programoknak adott otthont. Egy többszintes játszóház is üzemel benne, és nemrég megnyitották a kóser reggeliző és brunch éttermet, a Brooklyn Bagelt.

1137 Budapest, Újpesti rkp. 1.

Debreceni Zsinagóga és Zsidóház

A cívisváros zsidó közössége egyike a kevés fennmaradt és máig működő vidéki hitközségnek. Debrecen különlegessége, hogy egyetemi városként nagyszámú izraeli diák lakja. Az ő támogatásukra érkezett a városba Faigen Sámuel rabbi és családja, akik chábád házat hoztak létre. Az imák a Pásti utcai zsinagógában zajlanak, a kulturális és ifjúsági programok számára pedig az EMIH kialakította a debreceni Zsidóházat, melyben július eleje óta már kóser étterem is várja a vendégeket.

4025 Debrecen, Piac u. 5-7.

Szentendrei Zsidóház

Az EMIH 2019-ben nyitot­ta meg a szentendrei központot, melynek a Cháj nevet (jelentése: élet) adták, ugyanis egy életmód-központ létrehozását tervezték, amely összefog többféle, főként zsidósággal kapcsolatos intézményt: a Zsidóházban ma már nemcsak zsinagóga, hanem helyi és zsidó művészek munkáit bemutató galéria és kóser kávézó is működik (Cháj Galéria és Kávézó). Az elmúlt években több sikeres kulturális programot szerveztek, köztük a telt házzal futó kóser főzőtanfolyamot.

2000 Szentendre, Pátriarka u. 6.

Óbudai Zsinagóga

A zsinagóga épületét 1821-ben avatták fel, mai szecessziós formáját az 1900-ban nyerte el. A II. világháborúban megrongálódott, majd menedékháznak, múzeumnak használták, később helyet adott az MTV egyik stúdiójának is. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Chábád Lubavics mozgalom – miután felújította a rendkívül rossz állapotban lévő épületet -, 2010. szeptember 5-én újra felavatta a zsinagógát és átadta a közösségnek. Élénk hitéletével és gazdag programjaival, Budapest legrégebbi zsinagógája, az újjáéledő magyar zsidó közösség szimbóluma lett.

1036 Budapest, Lajos u. 163.

Budai Parkszínpad

Az 1958-ban épült Budai Parkszínpad eleinte operetteknek, majd rockmusicaleknek és filmezésnek szolgált helyszínéül, majd negyvenhét év szolgálat után bezárták. A tíz éven át pusztuló épület 2015-ben végül új funkciókkal nyitotta meg kapuit Új Budai Parkszínpad néven. Az újjászületett és egyszersmind újragondolt szabadtéri találkozóhely fröccsözésre, beszélgetésre vagy csak szimpla hűsölésre tökéletes helyszín, nem beszélve az esti koncertekről.

1113 Budapest, Tas vezér u. 7.