Betűbe zárva (Márai Lola naplója)

Matzner Ilona, vagyis Márai Sándor felesége, Lola, harminc éven át írt naplójából hallhatunk részleteket Lovas Rozina, színművész előadásában. A Réczei Tamás, a Firgun Alapítvány vezetője által rendezett est során, bepillantást nyerünk az író és feleségének mindennapjaiba, emberi kapcsolataikba, gyermekük nevelésébe, költözéseikbe és az írói munka, illetve az emigráns lét bonyolult érzelmi hátterébe.  

„Elképedés és megdöbbenés. Nincs egy ember, egy orvos, akivel beszélhetnék Róla. Délelőtt pokoli hőségben, városban vásárlás a “cédulá”-val, amire naponta felírom, mi kell. Mikor túl sok gyűlik fel, mégis bemegyek a városba megvenni. Halálosan fáradtan, elcsigázva, életmegrövidítő 40-es filobuszon, és napos felmászáson a lakásig.

Gyanakodva fogad! Minek mentem be, kivel találkoztam? Az ártatlan gyanúsítás ellen legnehezebb védekezni. Elmebaj. Kétségbe vagyok esve miatta. Sajnálom is érte, mert kínos érzés lehet ez a színtelen gyanakvás. Ha valóban lenne valakim, csinálnék valamit. Könnyebb lenne eloszlatni a gyanúját! Így tehetetlen vagyok. Ha esküdözött, és bizonygatom, még kevésbé hiszi el! A legjobb hagyni.” (Részlet Márai Lola naplójából)

Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon 2500 Ft-os áron kaphatók, valamint a helyszínen az előadás előtt vásárolhatók.

09. 05.

19:00

Újbudai Zsinagóga