• Augusztus 27. PÉNTEK
  • Zsinagóga megnyitó
   Vörösmarty utcai zsinagóga
   16:00-20:30
   16:00 Tóratekercs közös átvitele a Radisson Hoteltől (Teréz krt. 43.) a Vörösmarty utcai Zsinagógába
   16:35-18:15 Mezüze felhelyezése, a Tóra ünnepélyes bevitele a zsinagógába, hivatalos megnyitó
   19:15 Péntek esti ima Alex Clare vezetésével

   A Vörösmarty utcai Zsinagógáról

   Idén szeptember 6-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. Az őszi ünnepek felvezetéseként az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) augusztus 27-én tervezi visszaadni a közösségnek a Vörösmarty utcai Zsinagógát.

   Az egykori pesti imaházakból csak alig maradt néhány meg, a Vörösmarty utca 55-beli viszont, bár meglehetősen pusztuló állapotban, de mégis egy valóságos zárványként várt a felvirágozására. A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és az EMIH együttműködésének eredményeképpen a Torász Chájim újra eredeti fényében pompázik.

   Cím: Vörösmarty utcai Zsinagóga, Vörösmarty utca 55., 1064

 • Augusztus 29. VASÁRNAP
  • Sóletfesztivál
   Újbudai Parkszínpad
   11:00-19:00
   11:00 A Kalap Jakab együttes gyerekműsora
   12:00 Réczei Tamás rendező Vecsei H. Miklós Junior Prima Díjas színésszel beszélget
   13:00 Hivatalos megnyitó, ünnepi beszédek
   14:00 Móser Ádám klezmer zenei produkciója
   15:00 Réczei Tamás rendező Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színésznővel beszélget
   16:00 Réczei Tamás rendező Rubin Eszterrel beszélget az újonnan megjelent, Minek szenved, aki nem bírja című könyvéről

   Idén szeptember 6-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. Az őszi ünnepek felvezetéseként az EMIH rendhagyó módon nem a Kazinczy utcában, hanem Újbudán rendezi meg a nyárutó hagyományosan nagy tömegeket vonzó gasztro-ünnepét, a Sóletfesztivált, ahol az érdeklődők 4 ország különleges sóletjét is megkóstolhatják, valamint bepillantást nyerhetnek a zsidó élet rejtelmeibe. A gasztronómiai élmények mellett gyermekfoglalkozásokkal, kulturális programokkal várjuk az érdeklődőket augusztus 29-én!A Sóletfesztiválról

   Cím: Budai Parkszínpad, Tas Vezér u. 7., 1113

  • Újbudai Zsinagóga megnyitó
   Újbudai Zsinagóga
   16:30-19:15
   16:30-17:15 Ünnepi beszédek a Parkszínpadon
   17:15-17:30 A Tóratekercs közös átvitele a Parkszínpadtól az Újbudai Zsinagógáig
   17:30-19:15 Közös tánc, a Tóratekercs behelyezése a Tóraszekrénybe
   Megnyitó beszédek

   Az Újbudai Zsinagógáról:

   Idén szeptember 6-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. Az őszi ünnepek felvezetéseként az EMIH augusztus 29-én tervezi visszaadni a közösségnek a Bocskai úti zsinagógát. A lágymányosi körzet impozáns, 1000 főt befogadni képes zsinagógája 1936-ban nyitotta meg kapuit, a háború előtt ez volt a főváros utolsó megnyitott zsinagógája. 1944-ben a németek a templomot raktárrá alakították és Budapest ostroma idején istállónak használták. 1945 szeptemberében a túlélők újra használatba vették a zsinagógát, a ros hásánái imádságot már itt tartották meg. Az épületet 1950-ben államosították, 1966-ban átadták a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) számára.

   Az egykori vallási központot az EMIH több mint 70 év elteltével ismételten szakrális célok szolgálatába állítja. A nyitóünnepség augusztus 29-én az Újbudai Parkszínpadon kezdődik meg, ahonnan az új Tóratekercs utolsó betűinek beírása után a közösség tagjai együtt vonulnak át a zsinagógába. A rendezvény 19:00-ig tart.

   Cím: Újbudai Zsinagóga, Budapest, Bocskai út 37., 1113

    

  • Alex Clare koncert
   Újbudai Parkszínpad
   19:30

    

   18:30 Kapunyitás
   19:30 Alex Clare koncert
   20:45 Nissim Black koncert

   Alex Clare londoni születésű soul énekes, dalszerző és producer. The Lateness of the Hour, 2011-ben debütált albumával robbant be a köztudatba, az album legnagyobb slágere, a Too Close öt ország Top 10 dala közé is bekerült és dupla platinum díjat kapott az Egyesült Államokban. A dalt 2013-ban a British Awardson is jelölték az Év brit dala kategóriában. Az énekes vendége volt számos nemzetközi fesztiválnak, 2017-ben a Sziget Fesztiválon is fellépett.

   FONTOS INFORMÁCIÓ! A koncerten való részvétel feltétele a védettségi igazolvány felmutatása!

   Cím: Budai Parkszínpad, Budapest, Tas vezér u. 7., 1113

    

  • Nissim Black koncert
   Újbudai Parkszínpad
   20:45
   18:30 Kapunyitás
   19:30 Alex Clare koncert
   20:45 Nissim Black koncert

    

   Nissim Black amerikai haszid zsidó rapper dinamikus ütemeket és izgalmas rímeket hoz el a hallgatóknak. 2020-as kislemeze, a Mothaland Bounce összeérése mindannak, amit valaha csinált és minden helynek, ahol valaha járt. A hangulat a régi iskolát idézi vissza, de az ütemek frissek, a refrén fülbemászó. A Mothaland Bounce videóját több mint négymillióan nézték meg a Youtube-on.

   FONTOS INFORMÁCIÓ! A koncerten való részvétel feltétele a védettségi igazolvány felmutatása!

   Cím: Budai Parkszínpad, Budapest, Tas vezér u. 7., 1113

 • Szeptember 2. CSÜTÖRTÖK
  • 200 éves az Óbudai Zsinagóga
   Óbudai Zsinagóga
   18:30-19:20

    

    

   18:30-19:20 Ünnepélyes megnyitó, beszédek
   A zsinagóga órájának ünnepélyes visszahelyezése

    

   Az Óbudai Zsinagógáról

   Idén szeptember 6-án este köszönt ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az őszi ünnepek felvezetéseként, szeptember 2-án kíván tisztelegni a fennállásának 200. évfordulóját idén ünneplő Óbudai Zsinagóga előtt.

   Az Óbuda területén letelepült zsidókról 1349-ben születtek először írásos feljegyzések. Az első nagyobb méretű zsinagóga 1732-ben már biztosan állt. Az épület egész Európa egyik legszebb zsidó imahelye lett. A II. világháború és a holokauszt pusztítása az óbudai közösséget sem kímélte. Az ’50-es évek végén államosították az épületet. Ezt követően többször váltott funkciót, menedékháznak, múzeumnak és TV stúdiónak is használták az épületet. A zsinagóga 2010-ben nyerte vissza eredeti rendeltetését. Az EMIH példátlan közösségi összefogással, magánadományokból kezdte meg a felújítását. A zsinagóga ma Budapest egyik legaktívabb és leglátogatottabb vallási és közösségi központja.

   Cím: Budapest, Lajos u. 163, 1036

  • Mose Münz lajtorjája
   Óbudai Zsinagóga
   20:00-21:00

    

    

   MINDEN JEGY ELKELT!

   A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat keretében az EMIH rendhagyó színielőadás megrendezésével kíván tisztelegni a fennállásának 200. évfordulóját idén ünneplő Óbudai Zsinagóga előtt.

   A színdarab címszereplője, Mose Munz Óbuda egykori közösségének legnagyobb tekintélyű rabbija volt, valamint az óbudai zsidó közösség vallási bíróságának fejeként is tevékenykedett. 1790-ben Ezekiel Landau prágai rabbi javaslatára lett Óbuda főrabbija, a kilenc évvel korábban elhunyt Natan Günsburger utódaként. A harmadik zsinagóga megépítését is Mose Munz kezdeményezte. Az épület elkészültekor ő mondta az avatóbeszédet, amelyet még ugyanabban az évben kinyomtattak Bécsben. Mose Munz haláláig Óbuda főrabbija maradt.

   A darab az 1838-as árvízi események alapján született: a fikciós történet két fiatal zsidó fiúról szól, akik bent ragadtak a zsinagógában.

   Mose Münz lajtorjája

   Színmű egy felvonásban

   Írta: Hollós Csaba

   Rendező: Fodor Orsolya, az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves hallgatója.

   Szereplők: Mesés Gáspár, Szabó Sebestyén László, Somhegyi György, Szabó Simon és Wrochna Fanni

   Dramaturg: Bódi Zsófia

   Làtvány: Virág Vivien

   Zene: Móser Ádám

   Fény: Major Mátyás

   Konzulens: Gáspár Miksa

   Rendezőasszisztens: Brixel-Szabó Flóra Bernadett

    

   A “Színdarab az Óbudai Zsinagóga fennállásának 200. évfordulójára” szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

    

   Cím: Óbudai Zsinagóga, Budapest, Lajos u. 163., 1036

    

    

 • Szeptember 5. VASÁRNAP
  • Családi nap és ünnepi megnyitó
   Zsilip
   15:00-18:00
   15:00-15:30 Lui Bűvész show
   16:00-16:45 Kalap Jakab koncert
   17:00-17:30 Lui Bűvész show
   17:30 Hivatalos megnyitó
   Megnyílik Budapest legnagyobb zsidó kulturális központja!
   2500 nm-en New York Kosher Bagel bisztró, hatalmas játszóház a gyerekeknek, kiállítótér, napközi, iskola és zsinagóga is helyet kapott.

   Az új, zsinagógaként és közösségi színtérként is működő központ az Újlipótváros nagy múltú, Duna-parti ingatlanában kapott helyet. A számos közösségi feladatot magára vállaló intézmény nem csak a lokális zsidó közösség számára épült, hanem egész Budapest kedvenc új helye lehet. A cél, hogy a Zsilip olyan találkozóhely legyen, ahova érdemes betérni, körülnézni, ahol izgalmas és tartalmas programokkal találkozhat minden korosztály, származástól függetlenül. A központ – a hivatalos megnyitót követően – kóser cukrászdával és bisztróval, zenével, színházi előadásokkal, tanulmányi programokkal és játszóházzal fogadja majd a zsidó kultúra és hagyományok iránt érdeklődőket.

   📍Cím: Budapest, Újpesti rkp. 1., 1137